Projelerim

Projelerim

Veri Merkezinden Kalolifere: Veri merkezlerinde oluşan ısıyla su ısıtıp bu suyu bina ısıtmak için kullanmak. Sonradan yapıldı.

MathML to Latex Dönüştürücü: Bazı makalelerde formüllerin MathML kodları oluyor ancak bunları Latex’te kullanamıyoruz. Dönüştürmemiz lazım ancak mevcut kullanılabilir bir dönüştürücü mevcut değil. Böyle bir dönüştürücü akademik dünyaya katkıda bulunacaktır.

Scientific Datasets: Bilimsel verilerin adreslerinin tutulacağı bir index gibi bir sistem olabilirdi. Bu mevcut wikilerden birisinde olabilir ancak hangisinda olmalı bilemedim. Merkezi bir sayfa çok faydalı olabilir. 

Fiş Geridönüşümü ya da Dijital Fiş: Alışveriş sonrası verilen kağıt fişler boşa gidiyor. Bunların geri dönüştürülmesi için çözümler düşünülebilir. Ya da kimlik kartlarımız dijital olduktan sonra fiş bilgisinin kimlik çipine yazılması sağlanabilir. E-Fatura sistemi ile bu noktaya kayılıyor. Umarım perakendeye de yansır.

Civarda Emlak: Sokaklarda kiralık/satılık ev ararken GPS destekli telefonumuzdan en yakındaki kiralık/satılık daireleri gösteren bir uygulama olsaydı fena olmazdı. Her ne kadar günümüzde önce internetten arama yapıyorsak da internete ilanı verilmeyen birçok daire oluyor. 

Nasıl gezsem? Bir şehre gideceğim mesela. Bu şehirde ne yapabileceğimi yazan birçok site var. Ancak saatli bir gezi planı sunan bir site göremedim. Öyle bir site olacak ki şu saatte şuradan çıkacaksın şurayı gezeceksin sonra şu otobüse binip şuraya gideceksin şu kadar para ödeyip şu müzeyi göreceksin vs. İsteyenler kendi gezi planlarını paylaşabilecekler. Böylelikle hangi sırayla gezmeliyim derdinden bir nebze kurtulunmuş olacak.

  • Çalınması Zor Cüzdan: Arka cepten cüzdan çalınma vakaları sık gerçekleşiyor. Eğer cüzdanı çıkartmak için vücudunuza doğru bastırarak yukarı çekmeniz gerekseydi kapkaççıların çalmak için sizi dürtmesi gerekirdi. Bu durumda olayın farkına varırdınız.
  • Otomatik Cam Silici: Pencerelerin dışa bakan kısmını silmek tehlikeli olabiliyor. Bu işi tehlikesizce yapmaya imkan tanıyan evlere yönelik uygun bütçeli bir alet olsaydı güzel satış yapabilirdi. Otomatik olması bir diğer artısı olurdu.
  • Kıl Dönmesi için özel koltuk: Kıl dönmesi rahatsızlığı olanlar her koltukta oturamıyorlar. Genelde altlarına minder koymak zorunda kalıyorlar. Mindersiz kullanabilecekleri özel bir çalışma koltuğu tasarlanabilir.
  • Özel Klavye: Tasarımcılar Ctrl+C Ctrl+V gibi kısayolları çok sık kullanıyorlar. Bir zaman sonra bu rahatsızlık yapmaya başlıyor. Buna alternatif olarak sadece bu kısayolları temsil eden tuşları içeren, parmakları yormayacak klavyetasarlanabilir. Ayak pedalı şeklinde de olabilir.
  • Solaklar için telefon kılıfı: Solaklar ya da telefonunu sol elle kullananlar için yandan açılan telefon kılıfı maalesef mevcut değil. Bir fırsat olabilir.

Sanal Toplantı Virtual Reality gözlükleri takarak toplantı masasındaymışçasına toplantı yapabileceğiniz bir sistem. Herkesi masa etrafında gösterebilmeli.

Yolcu takibi: Metrobüslerdeki kısa mesafede inince para iadesi sisteminin bir benzeri otobüslerde uygulanabilir. Kişi otobüsten indiğinde duraktaki cihaza kartını okutur ve cüzi bir miktar iade alır. Bu sayede İETT kimin hangi saatte nerede binip nerede indiği bilgisini elde eder, express hatlar düzenleyebilir. Otobüsler boşuna uzun uzadıya dolaşmamış olur. Durakta Akıllı pano (GPRS sistemi) yoksa kayıtlar biriktirilip iadeler ay sonu yapılabilir. Bu sayede maliyetler düşer. Öğrendiğim kadarıyla bunu şu anda Bluetooth ve Wifi MAC ID takibi ile yapıyorlar. Yolcuların %30 kadarı Bluetooth ya da Wifi açık geziyor. Alıcılar ise bunu kaydederek örnekleme yapmak suretiyle analiz yapabiliyorlar.

Site yüz tanıma: Sitelere yüzü tanınmayan birisi girdiğinde güvenlik görevlilerinin mobil uygulamasına bildirim gönderen bir sistem. Güvenlik görevlilerinin dikkatini dağıtıp içeriye girme ya da alandan uzaklaştıklarında içeri girme gibi durumları önlemek için iyi bir araç.

Duşta soğuk/sıcak şok koruması:  Duş için sıcak suyu açtığımızda ilk gelen su soğuk olabiliyor. Isınması için beklememiz gerekiyor. Bu da su kaybı demek. Beklemezsek soğuk su şok edebiliyor. Isındıktan sonra da sıcak su fazla gelmiş olursa sıcak su şok edebiliyor. Ayarlayana kadar baya bir uğraş gerekebiliyor. Eğer musluğun yanında bir depo olsaydı ve ilk akan soğuk suyu depoya aktarsaydı, sıcak su geldiğinde de su ılık olacak şekilde depodaki soğuk suyu kullanarak sıcaklığı dengeleseydi. Bu sayede hem soğuk su boşa gitmeseydi, hem de şoklardan korunsaydık. Artık termostatik bataryalar bu işi yapıyor.

Döner tarla sulama robotu: Bildiğim kadarıyla tarlalar fıskiye ve damla sulama olarak iki yöntemle sulanıyor. Fıskiye su israfı, damlama ise yüksek maliyetli. Halbuki tarlada oluklardan yuvarlanarak ve su püskürterek giden, kenara ulaşınca su haznesini tekrar dolduran ve diğer oluktan sulamaya devam eden bir robot ilginç olabilirdi.

Termal Kamerayla Uyku Tespiti: Wakemate tarzı uyku saatlerinizi takip eden, ona göre uygun bir zamanda uyanmanızı sağlayan cihazlar mevcut. Bunlar bir bileklik ile iş görüyor. Pekala bir termal kamera vücut sıcaklığını inceleyerek kişinin uyuyup uyumadığını tespit edebilirdi.

Güneş Perde: Piyasada bilinmemekle birlikte ufak panelleriyle güneşten şarj olan, ardından gece olduğunda içeriyi aydınlatan perdeler mevcut. Aydınlatıcı led yerine pervane konularak gündüz vakitlerinde içerinin serinletilmesi sağlanabilir.

Çift Katlı Ocak: Ocakta pişen yemek/kaynayan su sıcak buhar üretir. Bu da aspiratör vasıtasıyla bir boruyla evin dışına atılır. Buradaki ısı enerjisi bir şekilde tekrar değerlendirilmeli, boşa gitmemeli. Uçuk bir fikir: çift katlı ocak. Alttaki ocağın ısısından üstteki, üsttekinin ısısından alttaki faydalanır.

Geridönüşümle Atari: Geridönüşüm maksatlı yapılan projelerden bir tanesinde görmüştüm, cam şişeleri geridönüşüm kutusuna attığınızda kutunun üzerinde bulunan atari oyunundan oynama hakkı kazanıyordunuz. Keşke hem cam şişeler hem de plastik şişeler için böyle bir şey olsa. Ancak atılan plastik şişeye karşılık maddi bir şey verilmesi zor, çünkü şişenin maliyeti zaten çok düşük. O yüzden böyle soyut hediyelerle teşvik sağlanabilir.

Site ve hesaba özel parola üreteci. Yapacağı şey sitenin URL’ini ve kullanıcı adınızı alıp seçeceğiniz bir algoritmayla şifrelemesi ve bunu parola olarak size sunması. Böylelikle her siteye özel parolanız olacak.

Atıl Bilgisayar Gücü ile Render: Seti@Home gibi bilgisayarınız boşta kaldığında gücünü bilimsel araştırmalarda kullanan programlar mevcut. Peki bu gücü 3d render yapanlara kiralasaydınız? Bu hizmeti sunan kişi aradan komisyon da alabilir. Bir ara gördüğüm bir firma bu fikirden EC2 sanal makina kullanımına kaymıştı sanki.

Eğitim amaçlı 3d animasyon/modeller: Eğitimde görsel kullanımı çok faydalı. Bazı konular animasyonlarla anlatıldığı zaman çok daha kalıcı olabiliyor. Bu animasyonlarda kullanılan nesne modelleri ve animasyon projeleri github tarzı geliştirilecek bir sitede paylaşılabilir, katkıda bulunarak geliştirilebilir.

SAR Tarayıcı: Birçok kişi için telefonlarının SAR (radyasyon) değerleri benim için önem teşkil etmekte. Bir telefon satın alacakken bu değerin düşük olmasına dikkat ediyorum. Ancak telefon modeli bakarken her model için tektek internette araştırma yapmak gerekiyor. Güncel bir SAR veritabanı olsaydı güzel olabilirdi. Ayrıca alışveriş siteleriyle entegrasyonu sağlanabilir. Böylelikle sayfalarda her telefon için SAR değeri görülebilir.

Post Your Comment Here

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.